Narada Służby Geodezyjnej i Kartograficznej województwa lubelskiego

Data publikacji: 27.09.2024

Narada szkoleniowa Służby Geodezyjnej i Kartograficznej województwa lubelskiego

W dniach 25-26 września 2024 r. Zarząd Oddziału Wojewódzkiego SGP w Lublinie zorganizował naradę szkoleniową Służby Geodezyjnej i Kartograficznej województwa lubelskiego. W naradzie udział wzięli m.in. Pan Marek Kłopotek – Lubelski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego oraz Pan Piotr Strojny – Geodeta Województwa Lubelskiego. Narada odbyła się w Ośrodku Edukacji Ekologicznej Lasy Janowskie w Janowie Lubelskim.

Naradę otworzyli: Pan Zenon Zyśko – Wicestarosta Janowski oraz kol. Andrzej Barański – Prezes Oddziału SGP w Lublinie.

Wśród poruszanych tematów znalazły się zagadnienia dotyczące:
– Projektu „e-geodezja II – uzupełnienie cyfrowego zasobu geodezyjnego województwa lubelskiego”.
– Prac legislacyjnych związanych ze zmianami w przepisach prawa.
– Udostępniania danych w trybie ustawy Prawo geodezyjne i kartograficzne.
– Wniosków i zaleceń wynikających z postępowań i działań LWINGiK związanych z nadzorem i kontrolą.
– Stanu utworzenia i dostosowania baz danych do wymogów przepisów prawa.
– Finansowania zadań, dotacji oraz planu budżetu na rok 2025.

Na zakończenie narady została omówiona aktualna sytuacja w Służbie Geodezyjnej i Kartograficznej województwa lubelskiego, a w szczególności związana z  odpowiedzialnością dyscyplinarną geodetów i wykonywaniem prac geodezyjnych, którą omówiły Pani Sandra Siek – rzecznik dyscyplinarny oraz Pani Patrycja Nowicka z WIGiK .

Zagadnienia projektu „e-geodezja II […]” przedstawili pracownicy Biura Projektu wraz z kierownikiem – Panią Ewą Ratkiewicz-Rolą.